Badem Fidanı
Toprak Garden olarak eviniz, bahçeniz, teras ve balkonlarınızda yeşili yaşatmak için uzman kadromuzla hizmetinizdeyiz.
Badem Nasıl Yetiştirilir?
Yüksek besin değeriyle bilinen badem sağlığa katkıları nedeniyle de oldukça çok tüketilen, bakım ürünlerinde de kullanılan bir yiyecektir. Doğal bir E vitamini deposu olan badem güçlü bir antioksidandır. Kötü kolesterol seviyesin düşüren badem, düzenli tüketimle kalp krizi riskini azaltarak kalp sağlığına katkıda bulunur. Bunun yanı sıra badem kan şekerini düzenler ve afrodizyak etkisi vardır. Peki sağlığa olumlu etkileri saymakla bitmeyen badem nasıl yetiştirilir?
Anavatanı Afganistan ve İran olan Badem gülgiller familyasına aittir. 50-100 yıl arasında değişen yaşam ömrü olan bademin görünüşü şeftali ağacına benzemekle birlikte boyu biraz daha uzundur.
Boyu 6-12 metre arasında değişen badem ağacının boyu, ömrü, yaprakları çeşidine göre değişiklik gösterir. İlkbaharda çiçeklenen badem ağacının çiçekleri genellikle beyaz ya da açık pembedir. Olgunlaşmayla birlikte çiçeklerini döküp yeşil bir renge dönüşür ve bu dönemde oluşan meyveleri “çağla” adıyla tüketilir. Bu meyveler Ağustos – Eylül aylarında olgunlaşarak dış kabuğu sertleşir ve içinde yassı ucu sivri bir meyve oluşur. Bu meyveye iç badem ya da badem içi ismi verilir. Badem ağacının sağlıklı gelişebilmesi için gerekli koşullar nelerdir?
İklim İsteği
Badem içinn ideal koşulları sağlayan ilim Akdeniz iklimidir. Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı olan Akdeniz iklimi badem ağacı için idealdir. Badem ağacı -20/-30 dereceye kadar dayanıklı olsa da özellikle ilkbaharda çiçeklendiği dönemde ısı duyarlılığı artar ve bu dönemde yaşanan bir don olayı meyvelere zarar verebilir.
Toprak
Orta derinlikte, kumlu ve çakıllı topraklar badem ağacının verimi için oldukça önemlidir. Ticari amaçla yetiştirilen badem ağaçları eğer toprak organik madde bakımından zenginse 8-10 metre aralıkla, görece fakirse 6 metre aralıkla dikilebilir.
Toprak İşleme
Badem ağacının sağlıklı gelişmesi için etrafındaki ot ve çalılıklar temizlenmelidir ancak kış ve sonbahar aylarındaki olumsuz hava koşullarından etkilenmesini önlemek için bu dönemde ot ve çalılıklar bırakılabilir.
Sulama
Badem ağacı fidan olarak dikildikten sonra toprağa tutunma aşamasında birkaç ay sık sık sulanmalı, daha sonraki aylarda arada bir sulama yeterli gelecetir.
Gübreleme
Özellikle dikildiği dönemden ilk meyvesine kadarki dönemde özenle gübreleme işlemi yapılmalıdır. Bunun dışında yetişkin badem ağaçlarını azot içeren fenni gübrelerle yılda 2-3 defa gübrelemek verimi arttıracaktır.
Budama
Ağacın sağlıklı gelişimi için ağaç üzerindeki hastalıklı, kırık dallar her yıl budanmalıdır.
Hasat
Badem ağacının hasadı ağustosun ikinci hastası ile eylülün ilk haftası arasında yapıldı. Badem kabuklarının kavlaması hasat zamanının habercisidir. Badem hasadı ağaç dalları sallayarak meyvelerin düşürülmesi yoluyla yapılır.
Badem fidanı Çeşitleri Genel Değerlendirmesi Badem bahçesi tesisi uzun vadeli bir yatırımdır.
Ülkemizde hazine ve orman arazilerinin kiralanabilir nitelikte olmasını devletimiz sağlamış aynı zamanda bu araziler üzerinde badem fidanı dikimini teşvik etmiştir. Bu arazileri tüzel kişiler, ve şahıslar kiralamaya başlamışlardır.Arazi üzerinde badem fidanı dikimini yapacak olan tüzel kişilikler veya vatandaşlar badem fidanı seçiminde kaliteli badem fidanı ve kaliteli ırklar konusunda bilgi sahibi değillerdir. Peki ne yapılması gerekir?
Elbette bu iş profesyonel firmalarla yapılması gereken bir iştir.Sonuçta kiralanan arazilerde tarım ne kadar iyi olursa ülkemiz açısından da o derece iyi olacaktır. Genelde piyasada kabul gören 2 ırk var.Bu ırklar nonperial bademi ve ferragnes bademidir.Bu ırkları diğer yazılarımızda da değerlendirmiştik fakat yinede tüm badem çeşitlerini genel anlamda değerlendirmek istedik. Başlangıçta badem fidanı dikilecek olan toprağın bademe uygunluğunu önce toprak analizleriyle tespit etmek gerekir.Eğer arazi badem fidanı dikimine uygun ise uygun olan badem çeşitlerini seçmek gerekir. Peki Hangi bademler seçilmeli hangi badem çeşitlerinde uzak durulmalıdır.Seçilecek olan badem çeşidinin özellikleri *Meyvenin iç randımanı yüksek olmalıdır. *Meyvenin ikiz oranı düşük olmalıdır. *Ağacın geç çiçek açması gerekmektedir. *Ağacın hastalıklara karşı olan direncinin yüksek olması gerekir. *Kuşla mücadele sorunun olmaması gerekir. *Meyve oluşum döneminde atılan ilaçların meyve etine geçmemesi gerekir. Yukarıda saydıklarımıza en parelel olan çeşitler Amerikan orijinli nonperial(el bademi) ve Fransız orijinli ferragnes bademidir. Rus bademleri geç çiçek açmasına rağmen ikiz meyve oranının yüksek olmasından dolayı kabul görmemektedir.İspanya orijinli cristomorto bademinde periyodisite mevcut olup tuono çeşidinde ise ikiz meyve oranı %30 kadar yaklaşmaktadır.
Kaynak : Badem fidanı Çeşitleri Genel Değerlendirmesi
Toprak Garden kaliteli ve yenilikçi hizmet anlayışıyla bitkilerini üretmeyi, doğanın güzelliklerini çeşitlilikler içerisinde müşterilerine sunmayı misyon olarak benimsemiştir.
Ayrıca bu çeşitliliği sağlarken gerek yerli üretimleri, gerekse ithal bitkileri piyasaya göre her zaman uygun fiyatlarda sunarak, müşterilerini memnun etmek en büyük gayelerinden biri olmuştur.