SEBZE FİDANI

Kendi sebzelerinizi doğal olarak yetiştirmek istiyorsanız işte aradığınız sebze fideleri burada. İsterseniz saksıda balkonunuzda, terasınızda ev içerisinde yetiştirin isterseniz de bahçenizde yetiştirin.

Çocuklarınıza dalından sebze koparma fırsatını vererek doğayı tanımasına yardımcı olun. Bizler sizlere sadece sebze fidesi satışı yapmıyoruz ilerde bitki fidelerinizde oluşacak olan problemlerde ücretsiz bilgi paylaşımı yapıyoruz. Toprak Garden üzerinden online olarak sebze fideleri hakkında bilgi alabilir, dilerseniz telefonla bizleri arayarak fide siparişi verebilirsiniz.

Sebze Fidesi, tohumdan yetiştirilip başka yerlere dikilmek için hazırlanan sebzedir. Aşılı ve konvansiyonel (düz) fide üretimi yapılmaktadır. Belli başlı kök-toprak hastalıklarına, soğuk – sıcak stresine karşı, karpuzda da aynı tarlaya dikim yapılabilmesi için aşılı fide üretimi yapılmaktadır.

Hazır sebze fidesinin çiftçiye avantajları:

Domates, biber, patlıcan, lahana, marul, karnabahar, kavun, karpuz vb. sebze türlerinin tarla ya da örtüaltı üretimi için hazır fide dikimi yapılmaktadır.

Hazır sebze fidesi dikimi ile yapılan yetiştiricilik doğrudan tohum ekimi ile yapılan yetiştiriciliğe göre bazı önemi avantajlara sahiptir.

Erkencilik: Fide ile üretimde aynı anda yapılan tohum ekimine göre 30–50 gün daha erken ürün alınır.

Araziden tasarruf: Fide ile yetiştiricilikte bitkilerin yetiştirme yerlerinde kalma süreleri azalır. Böylece arazinin boş kaldığı dönemlerde başka ürünler yetiştirilerek araziden yılda bir yerine iki veya daha fazla ürün alınmış olunur.

Tohumdan tasarruf: Fide ile üretim yapıldığında doğrudan ekime göre daha az tohum kullanılır. Günümüzde çok yükselmiş bulunana tohum fiyatları ya da tane hesabıyla satılan F1 hibrit çeşitlerinin kullanılması durumunda bu konu daha çok önem kazanmıştır.

Enerji ve zaman tasarrufu: Çiftçiler profesyonel üretim yapan hazır sebze fidesi tesislerinden sağlıklı, homojen, kaliteli fideler alırlar.

YASTIK NEDİR: Sebze fidelerinin yetiştirildikleri özel yerlere yastık adı verilmektedir. Domates, biber ve patlıcan gibi sebzelerde erken ürün çıkarabilmek ve ilkbahar donlarından korunabilmek için yastıklarda fide yetiştirilip ilkbahar soğukları geçtikten sonra fideleri tarlaya dikerek önemli ölçüde erkencilik ve yıl boyunca alınan ürün toplamında bir artış sağlanır. Fide üretiminde en uygun ve ucuz yöntem sıcak yastıklarda fide üretimidir.

YASTIĞIN YÖNÜ: Yastıklar hakim rüzgar yönü kapatılarak kuzey tarafı kapalı olmalı ve güney veya güney batıya hafif meyilli olmalıdır.

YASTIĞA TOHUM EKİMİ: Sıcak yastıklarda ilk gün sıcaklık 80 dereceye kadar çıkabilir. Bir hafta sonra yastık sıcaklığı normal ekim sıcaklığına ulaşır.(Normal ekim sıcaklığı 20-30 dereceler arasıdır.)

Tohumlar 8-10-12cm aralıklarla açılan çizgilere ekilir ve tohumların üzeri 0,5-1cm harç tabakası gelecek şekilde çizgiler iki yandan kapatılır. Tahta tokmaklarla hafifçe bastırılarak ince süzgeçli kovalarla sulanır.

FİDELİKTE BAKIM: Sebze türlerine göre tohumlar 7-15 gün içinde çimlenirler. Fidelerin iyi bir gelişme gösterebilmeleri için tohum ekiminden itibaren bakımlarına çok dikkat ve özen gösterilmesi gerekmektedir.

Fidelikte yapılacak bakım işleri arasında sulama, yabani otları ayıklama, havalandırma, hastalık ve zararlılarla mücadeledir.

ŞAŞIRTMA: Fidelerde ilk yapraklar çıktığı devrelerde seyreltme işlemi yapılır ve kök boğazları sterilize edilmiş harçlarla doldurulur. Fideler 2-3 yapraklı oldukları devre şaşırtma için en uygun zamandır. Bu devreye çimlenmeden 10-14 gün sonra gelirler. Fidelerin yastıklarından alınmadan önce dış koşullara alıştırılmaları gerekir.

FİDELERİN TARLAYA TAŞINMASI: Fideler genellikle 15-20cm boylandıklarında dikime hazır demektir. Fideler ister topraklı ister topraksız olsun bir akşam önceden iyice sulanır. Ertesi gün fidelerin kolayca çıkması sağlanır. Fidelerin tarlaya dikilmesi bulutlu ve serin günlerde yapılır. Fidelerde dikim yaparken sıra arası 80-125cm sıra üzeri 50-80cm olacak şekilde işaretlenen ve açılan çukurlara fidelerin kökleri aşağı doğru gelecek şekilde yerleştirilip hafifçe bastırılarak köklerin toprakla teması sağlanır.
 Dikim Öncesi Yapılması Gerekenler
·  Toprağımız tavında ve iyi şekilde işlenmiş olmalıdır.
· Gerektiği oran Seranızın veya tarlanızın toprak ve su analizlerini yaptırınız
· Toprağımız organik maddece zengin olmalı değilse takviye edilmelidir.
· ​ Toprağımız hastalık ve zararlı etmenlerine karşı steril edilmelidir.
·    Yabancı ot problemi var ise kontrolü için kültürel ve gerekiyorsa bitki türüne uygun kimyasal önlemlerin alınması gerekmektedir.
Dikim Esnasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
· Mümkünse fidelerinizi serin ve rüzgarın olmadığı saatlerde dikiniz.
·Daha fazla güneş ışığından yararlanmak için kuzey-güney istikametindeki dikimleri tercih ediniz
·Dikecek olduğunuz fide, tür ve çeşidine göre dikim mesafenizi ayarlayınız.
· Çift sıralı dikimleri tercih ediniz.
·Fideleri dikim esnasında ana gövdenin hemen üstünden yapraklarından tutarak dikim gerçekleştirilir.
· Dikim sırasında kesinlikle boğaz doldurma işlemi yapılmamalıdır.
·Dikim sonrası mutlaka can suyu verilmelidir.